Cases2019-10-05T17:07:39+00:00

Producten die impact maken

Wij werken samen met onze opdrachtgevers om de doelen rondom innovatie te realiseren.

Stone Zeppelin werkt voor uiteenlopende organisaties. Elk project is weer anders, dus het gaat om maatwerk. Vanuit onze missie hebben alle projecten één ding gemeen: strategieën ontwikkelen om producten in de markt te zetten die het verschil maken.

Case: Farm 21

Farm21 heeft een data-platform ontwikkeld, bestaande uit een combinatie van software, hardware (verpakt in een product, een sensor) en slimme algoritmes die hun klant (de agrarische industrie) voorzien van advies. Het team van Farm21 is gefocust op ontwikkeling van technologie. Ze hebben een interne blik die ik verruim met het laten zien van externe mogelijkheden, maar ook restricties. Dit helpt ze om keuze’s te maken. Mijn voornaamste bijdrage is de in-house technologische kennis en kunde koppelen aan klantbehoefte en aan een gezond business model. De nadruk van het project ligt op een heldere go-to-market strategie en strategie om duurzaam te groeien.

Mijn toegevoegde waarde is ervoor te zorgen dat Farm21 grip krijgt op de externe factoren en dat ambities worden gestructureerd. Binnen de industrie zijn er veel potentiële klanten interessant voor Farm21 Het is belangrijk om nu voor die markten te kiezen welke in deze fase het meest relevant zijn. De innovatie strategie voor Farm21 is de basis voor de productontwikkeling en de positionering van de organisatie om succesvol te kunnen groeien.

www.farm21.tech

Case: Kibo Motorcycles

Hoe ontwikkel je een motorfiets voor de Oost-Afrikaanse markt, dat tot begin 21e eeuw nauwelijks motorfietsen op de weg had? Die vraag werd ons gesteld door een Nederlandse ondernemer, vanuit zijn visie om de mobiliteit in Oost-Afrika veiliger en toegankelijker te maken. De motorfiets is daar een laagdrempelige, relatief goedkope manier om mensen en spullen te vervoeren. Wordt feitelijk gebruikt als een taxi. Maar ook gevaarlijk; geen rijbewijzen, geen kennis over onderhoud en een nieuwe deelnemer in het chaotische verkeer met een zeer slechte infrastructuur.

“Wat wil de klant?” Die vraag staat altijd centraal. We kenden deze Keniase klant totaal niet, maar het team heeft met verschillende ontwerpmethoden alle ervaringen, verhalen en inzichten vertaald naar het eindproduct.

De lokale behoeften hebben we eerst in kaart gebracht door de gebruikers goed te leren kennen. We hebben een groep van 150 Kenianen gedurende het gehele project bij elkaar gebracht. Bestuurders, eigenaren, passagiers, mensen die pro, maar ook tegen de motorfiets waren. Van hen leerden we de problemen kennen waar ze dagelijks mee te maken hebben. We hebben de motorfiets samen met de doelgroep ontwikkeld.

We leerden dat de bestuurder van de motorfiets vaak niet de eigenaar is. Deze huurt de motor om zelf geld mee te verdienen, bijvoorbeeld als taxichauffeur. Deze constructie gaat ten koste van onderhoud, want wie neemt de verantwoordelijkheid? Het geeft ook stress voor de bestuurder dat hij veel ritjes moet maken om de eigenaar z’n geld te geven aan het eind van de dag. Deze inzichten hebben we meegenomen in het creëren van de oplossing; niet alleen kan de motorfiets tegen een stootje, maar hij is ook makkelijk te onderhouden. De aanschaf is inclusief een service programma en er is een financieringsmogelijkheid om tegen afbetaling eigenaar te worden van de motorfiets.

Alle voortgang van het project, hebben we steeds weer gepresenteerd aan die groep, tot en met het eerste rijdende prototype (eind 2013).

Hierna zijn we met engineering van definitief ontwerp naar het productiemodel begonnen en met het opzetten van de productiefaciliteit in Nairobi. Medio 2016 liepen de eerste motorfietsen van de band in onze assemblagehal en daarna zijn we begonnen met een pilot traject met de eerste klanten om de kinderziekten te elimineren. Begin 2017 hebben we het merk Kibo gelanceerd en ons eerste model, de K150, en zijn we de verkoop gestart. De doelgroep die ons tijdens de ontwikkeling hebben geholpen, zijn nog steeds onze ambassadeurs. Inmiddels rijden er duizenden Kibo’s door de straten van Nairobi.

Voor wie werken wij?

Wij werken voor de maakindustrie: gevestigde bedrijven met producten die waarde toevoegen voor de klant. De bedrijven waarvoor we werken hebben de mensen en faciliteiten in huis om research & development te doen. Het zijn professionele organisaties, regelmatig internationaal opererend.

Wij werken niet voor bedrijven naar wiens producten geen vraag is. Voor ons is de behoefte van de klant het start- en eindpunt van ons werk. Is er geen duidelijke vraag vanuit de markt? Dan zijn wij geen geschikte samenwerkingspartner.

Regelmatig worden we ook door partijen van buiten de gevestigde maakindustrie of door start-ups gevraagd als sparring partner. Een aantal keer per jaar creëren we daar ruimte voor. Neem dus vooral contact met ons op als dit voor jouw bedrijf geldt.

Stone Zeppelin

Mobile: +31 6 526 242 75
Email: pv@stonezeppelin.com